N FURHAAL

lecture performance

Benjamin Verdonck vertelt in zijn voorstelling Aren over al zijn ideeën voor een podiumvoorstelling die het levenslicht niet zagen. Theatermaker Mirjam Veldhuijzen van Zanten nam Verdoncks verhaal als uitgangspunt en vroeg zich af: waarom worstelen we zo met het maken van een voorstelling over een groot maatschappelijk probleem als de milieucrisis? Kun je met theater mensen doordringen van de noodzaak van actie? Of kun je je als theatermaker maar beter verre houden van geëngageerde voorstellingen als die alleen pessimistische verhalen opleveren?n mens, burger, kunstenaar met de milieuproblematiek.

Steeds meer theatermakers zijn in de greep van de klimaatproblematiek. De variatie aan voorstellingen is groot. Wat drijft deze makers? Welke hindernissen ondervinden ze en tegen welke muren lopen ze op? N Furhaal is een uiterst persoonlijk verslag over hoe een maker zich als burger, en ouder verhoudt tot dat wat deze op het podium laat zien. De crisis is geen fictief vraagstuk meer, maar echt, en om ons heen. Hoe kun je daar als theatermaker een optimistisch en positief verhaal van maken, terwijl de werkelijkheid anders is? N Furhaal gaat de grote vragen niet uit de weg, geholpen door de inspirerende teksten van Bruno Latour, Yuval Noah Harari, Jan Terlouw en Jelmer Mommers, en door de stijl van Georges Perec. Het stuk wordt vertolkt door acteur Bert Luppes.

Mirjam Veldhuijzen van Zanten: Tijdens het maken van een familievoorstelling over de klimaatcrisis ( Een aardig sprookje) merkte ik dat ik het lastig vond om de balans te vinden tussen hoop en pessimisme. In deze lecture performance reflecteer ik op het maakproces en het probleem dat alle makers hebben als ze zoiets proberen. N Furhaal gaat over mijn twijfels en frustraties én mijn wil mensen te inspireren tot actie. Tegelijk gaat de voorstelling over het ingebakken verlangen naar een happy end

“Wat is wijs, waar en zinvol? Welke muziek gaat ons helpen te voelen, welke beeldende kunst te beseffen, welke films om te weten?”

Mischa Spel, NRC special Kunst & Klimaat, 7 okt 2021

Credits

Tekst/regie Mirjam Veldhuijzen van Zanten | Spel: Bert Luppes | Met dank aan: Benjamin Verdonck