Metamorfoses

Een artistiek onderzoek naar de dramatische kracht van materiaal

Zintuiglijke, speels en een ode aan de verbeelding, beeldend theater voor alle leeftijden. Twee maffe godinnen die het ontstaan van de wereld vormgeven door papier en plastic te manipuleren als de natuurelementen.

In de zomer van 2015 ontmoeten theatermakers Mirjam Veldhuijzen van Zanten en Martine van Ditzhuyzen elkaar tijdens een artist in residence project in Belgiƫ. Daar begonnen zij aan de eerste bouwsels van de voorstelling Metamorfoses. In het project bundelen zij hun respectievelijke kracht in dramatisch en beeldend theater. Vanuit hun fascinatie en nieuwsgierigheid naar het gebruik van materialen, als uitgangspunt voor het maken van een voorstelling, ontdekte zij een hele nieuwe theatertaal.

Twee maffe godinnen belichamen het ontstaan van de wereld door enorme stroken krakend craftpapier en knisperend plastic elkaar te laten beconcurreren. De kracht van de natuurelementen belichamend. Al manipulerend scheppen zij verassende en soms betoverende landschappen die zij steeds op een vrolijke en nieuwsgierige wijze aan verwoesting onderwerpen op zoek naar de ultieme schoonheid.
De Metamorfoses van Ovidius beschrijft het ontstaan van de wereld op een zintuigelijke manier. Door de beeldende taal, hoor je, voel je en zie je als lezer de natuurelementen voor je. Vanuit leegte voegen ze zich via chaos uiteindelijk naar elkaar toe tot de wereld zoals je die kent. Je wordt van de indrukwekkende kracht van deze gebeurtenis doorgedrongen.

Credits

Concept & uitvoering: Martine van Ditzhuyzen & Mirjam Veldhuijzen van Zanten

Wanneer

Viewpoints trainingsweek 27 juni tot 5 juli 2015
Dommelhof, Neerpelt Belgiƫ