HOOGWATER

een dorpssatire

HOOGWATER volgt zes dorpelingen in hun beslommeringen van alledag. Het vegen van stoepjes wordt afgewisseld met repetities voor de jaarlijkse polkawedstrijd op de dijken. De enige rimpeling in het bestaan is een dame uit de stad die haar intrek heeft genomen in een ‘authentiek’ dijkhuisje. Op het eerste gezicht niets aan de hand. Totdat dit cyclische bestaan wordt verstoord door het bericht dat het dorp zal worden opgeheven, verklaard tot noodoverloopgebied. Verzet bloeit op en neemt zelfs bizarre vormen aan. De kracht en inventiviteit van de dorpelingen blijkt groot wanneer het water hen aan de lippen staat

HOOGWATER laat zien hoe mensen omgaan met een veranderende omgeving. In dit geval klimaatveranderingen en de politieke beslissingen over de hoogwater problematiek die daarbij horen.
Het stuk sluit aan op de actuele discussie over dijkverzwaringen, retentiegebieden en ruimte geven aan de rivier. Daarbij becommentarieert het de huidige tijdsgeest waarin behoud van eigen cultuur en tradities een grote rol spelen. De Nederlandse dorpscultuur staat daarvoor in het stuk model.
Gebracht op een frisse hedendaagse manier – geen klucht met bordkartonnen deuren. Met dans als motor, en spel dat gevoed wordt door humor en beweging. Door het gebruik van een levensechte film-animatie – geprojecteerd op ware grootte – is de impact van het verhaal op de toeschouwer groot; hij waant zich als het ware ín het dorp. De film – die fungeert als decor – laat zien én ervaren wat er met mensen en hun omgeving gebeurt wanneer een noodoverloopgebied daadwerkelijk onder water komt te staan.

Credits

Concept/Regie/Choreografie: Mirjam Veldhuijzen van Zanten & Edith Janssen | Spel: Ariane Berger, Arthur Kleisterlee, Ilse Landa, Joost Pluim, Yinka Tempelman, Ruth Veldhuijzen van Zanten | Tekst: Willy Hilverda | Geluid: Ton Spruit | Kleding: Jacqueline de Maat | Toneelbeeld Winy Maas | Film/Animatie: Eline Wieland & Marino Gouwens | Productie: Theater Stichting Decibel. | Mede mogelijk gemaakt door: VSB Fonds, Rotterdamse Kunststichting, St. ter Bevordering van Volkskracht, Erasmusstichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten , St. Elise Mathilde Fonds, Scapino Ballet Rotterdam, Funderings- en vijzeltechnieken Bresser/ Van ’t Wout Waddinxveen BV

Première

Zo 18 mei 2003
Bibliotheek Theater, Rotterdam
Daarna een tournee langs dorpen aan de grote rivieren.