EEN AARDIG SPROOKJE

Familie- & schoolvoorstelling

Is onderdeel van de reeks AARDIGE projecten en het artistieke onderzoek naar een theatrale verbeelding van onze verhouding tot milieu- en klimaatvraagstukken.

Volwassenen praten raak over opwarming van de aarde, maar staan zelden stil bij hoe kinderen de klimaatcrisis ervaren. In Een aardig sprookje (8+) wordt op liefdevolle manier getoond hoe mens, dier, natuur met elkaar zijn verbonden. Aan de hand van een pop-up-boek wordt het publiek bij deze voorstelling op laagdrempelige manier betrokken bij wat ons allemaal aangaat: de toekomst van onze planeet.

foto: erwin van tongeren

Keet runt de geweldigste winkel in de stad. Ze verkoopt er alles wat je maar kunt bedenken. In alle kleuren en maten, schitterend en glitterend, tegen bodemprijzen. Keet maakt iedereen blij, tot ze een brief krijgt waarin staat dat de voorraad opraakt en de winkel dicht moet. De Oude Boom, een vieze rat en een kinderschoen spelen een rol in de oplossing.

Deze fantasierijke voorstelling gaat over plastic, kringlopen in de natuur en het bedenken en maken van een ‘cirkelwinkel‘.

Milieuproblematiek raakt ons allen maar voor kinderen in de basisschoolleeftijd is het vaak een abstract verhaal, zeker als ze in de stad wonen. Theater Decibel onderzoekt de impact die de mens heeft op de natuur en verkent een nieuw perspectief door de aarde niet alleen vanuit de mens te bekijken, maar ook vanuit de plant, het dier en het ding. Regisseur Mirjam Veldhuijzen van Zanten wil kinderen en hun ouders met deze familievoorstelling inspireren tot meer liefde voor onze aarde én laten zien dat we zelf onderdeel zijn van de oplossing. Actrice Kathlyn Wuyts componeerde de muziek, schreef mee aan de tekst en brengt alle rollen tot leven, van ding tot die

Credits

Tekst/regie: Mirjam Veldhuijzen van Zanten | Tekst/muziek/spel: Kathlyn Wuyts | Scenografie: Esther Veldhuijzen van Zanten, Menno Boerdam & Yonne van Hoof | Kleding: Sergio Cruz | Graphics: Gina Kranendonk & Boris Maas | Advies Sanne van Rijn & Martine van Ditzhuyzen | Foto’s : Thomas Maas |Productie: Theater Decibel

Toelichting

De milieu- en klimaatcrisis is een groot en complex onderwerp. 
Om dit begrijpelijk te maken, is een ‘simpel’ helder verhaal nodig waarmee je je kunt identificeren. De metafoor van de winkel die enerzijds leeg raakt en anderzijds een enorme hoeveelheid afval produceert (bruikbare grondstoffen die veranderden in onbruikbaar) is herkenbaar. Je hoeft maar over straat te lopen en de plasticzakjes waaien om je oren.

Voor kinderen die opgroeien in de stad is de natuur letterlijk en figuurlijk ver weg. En de milieu problematiek iets heel abstracts.

Wat kunnen we daar als theatermakers in betekenen?

Een voorstelling maken, waarin kinderen en ouders op een hoopvolle manier geïnspireerd worden. Door te focussen op het overbrengen van liefde voor de natuur en op een leuke manier voelbaar te maken hoe zeer we daar zelf ook een onderdeel van zijn.

Daarom spelen we deze voorstelling graag op basisscholen en voor een publiek van (groot)ouders en hun kinderen. En stimuleren het we het onderlinge gesprek. Hoe leven we nog lang en gelukkig?